Wachtwoord vergeten

E-mailadres
*

×

Opmerkingen

Voornaam
*
Achternaam
*
Organisatie
E-mailadres
*

Opmerkingen


×

Doorstroming binnen de wijk

Experiment met voorrang in de toewijzing van nieuwbouwappartementen om zo ouderen in de wijk door te laten stromen.

Beschrijvingstype: Praktijkbeschrijving
Organisatie:de Alliantie
Gemeente:gemeente Hilversum
Buurten:Noord
Fase:Afgerond
Kosten:€ 0 - € 5.000
Toelichting
kosten:
Communicatiekosten (promotie en informatie)
Startjaar:2010
Doorlooptijd:1 tot 2 jaar
Interventiesoort:verbetering woningen
Effecten:balans woningvraag en -aanbod - vastgoedwaarde - gedifferentieerde bevolkingsopbouw - sociale cohesie / sociale samenhang
Beschrijver:Gerco Jonker (gjonker@de-alliantie.nl)


Aanleiding

In Hilversum Noord, onze prioriteitswijk, bleek een ouder wordende doelgroep huurders te wonen in een woning die niet paste bij hun levensfase. Tegelijkertijd is er een grote vraag naar betaalbare woningen voor jongeren en jonge gezinnen. Voor de senioren die minder vitaal worden en waarvoor bijvoorbeeld het traplopen en het onderhoud van een relatief grote tuin problematisch begint te worden zijn de wijk waren vrijwel geen nultredenwoningen beschikbaar waardoor ze niet verhuizen en er geen woningen vrijkomen voor de andere doelgroepen. Door een aantal sloop-nieuwbouw projecten zijn er nultredenwoningen toegevoegd met als doel deze groep ouderen door te laten stromen en zo met name eengezinswoningen vrij te laten komen voor jonge gezinnen en zo de doorstroming in de wijk op gang te brengen.

Doel

Doorstroming van ouderen in de wijk vanuit eengezinswoningen naar nieuwbouw appartementen bewerkstelligen (behouden sociale structuur in de wijk, maar wel dynamiek op de woningmarkt daar).

Doorstroming vanuit jonge gezinnen naar de vrijgekomen eengezinswoningen en instroom jongeren in de dan weer vrijgekomen portiekwoningen

Naast de beoogde doelgroep bleken ook veel ouderen in portiekwoningen te wonen die verhuisd zijn naar de nieuwbouw appartementen in plaats van ouderen uit de eengezinswoningen

Doelgroep

- Ouderen / senioren die nog wel zelfstandig kunnen wonen
- Jonge gezinnen en jongeren (secundair)

Activiteiten

- Het inzetten van een specifieke voorrang bij de woningtoewijzing van nieuwbouwappartementen voor wijkbewoners (hetzelfde postcodegebied).
- Actief informeren van wijkbewoners van de mogelijkheid te kunnen verhuizen naar een nieuwbouw appartement in de wijk, ook kijkdagen en rondleidingen
- Aftoppen huur zodat het verschil in huurprijs met de 'huidige' woning niet te groot is (niet opgenomen in de kosten). Dit om de drempel om te verhuizen wegnemen. Mogelijk is zelfs huur op maat toegepast

Wijze van uitvoering

Pro-actieve benadering, grote rol voor afdeling communicatie en gebiedscoördinator

Effecten


- Meer balans woningvraag en -aanbod voor bewoners/huurders (oorsprong: Passendere huisvesting)
- Hoger(e) vastgoedwaarde voor woningcorporatie (oorsprong: Huurharmonisatie bij vrijkomende woningen)
- Beter(e) gedifferentieerde bevolkingsopbouw voor bewoners (oorsprong: Instroom jongeren)
- Stabieler sociale cohesie / sociale samenhang voor bewoners (oorsprong: Behoud van sociale structuren door interne doorstroom (binnen de wijk))

Toelichting effecten

Meer tevreden huurders, want ze wonen passender, er is doorstroming in de wijk op gang gekomen die gewenste dynamiek heeft opgeleverd (veel instroom hoog opgeleide jongeren) en meer huurinkomsten bij de bestaande eengezinswoningen die vrij zijn gekomen (huurders met lange woonduur en daarmee lage huur lieten deze woningen achter).

Betrokkenen in investerende rol

- de Alliantie (woningcorporatie)
- Het Gooi en omstreken (woningcorporatie)

Betrokkenen in uitvoerende rol

- de Alliantie (woningcorporatie)

Betrokkenen in co-producerende rol

- Hilversum (gemeente)

Betrokkenen in incasserende rol

- de Alliantie (woningcorporatie)
- van de wijk (bewoner(s))

Randvoorwaarden

- Voorrangsregels in de woningtoewijzing moeten mogelijk gemaakt zijn (overleg met gemeente / regio / woningnet)

Contra indicaties

Indien doorstroming niet gewenst isTerug  |   pdf  Totaaloverzicht  |   pdf  Effectenarena  |   pdf  Effectenkaart  |   pdf  Meetblad  
Nieuwe versie online

De nieuwe, verbeterde versie van Wat Werkt in de Wijk staat online.

Wat is onder meer nieuw?
- afgeronde monitormodule
- eigen velden aanmaken voor je organisatie
- een aangepaste wizard (o.m. gebruiksvriendelijker partijen selecteren en suggesties voor andere interessante beschrijvingen)
- groepen van interventiebeschrijvingen maken, met eigen internetadres
- kopieerfunctie
- reactie achterlaten (alleen zichtbaar voor mede-WWidW'ers)

Het kan zijn dat je nog 'bugs', foutjes, tegenkomt. Meld deze dan zo snel mogelijk. Het helpt als je daarbij zo precies mogelijk kunt aangeven wat je deed en met welke interventiebeschrijving en in welke internetbrowser (bijv. Internet Explorer, versie 8.1). Eventueel foutmelding graag met URL/printscreen/browser/inloggegevens doormailen naar wwidw@platform31.nl ovv bug WWidW. Voor vragen kan je altijd bellen naar:

Sterre Hijlkema (06 57 94 21 04)
Frans Desloover (06 22 49 91 56)
×

Problemen

Ondervindt u problemen met de site? We ondersteunen de huidige en voorlaatste versie van de volgende browsers:

  • Firefox
  • Safari
  • Chrome
  • Internet Explorer 8+

Voor de beste ervaring raden wij u aan de nieuwste versie van een de browsers hierboven te downloaden. Bekijk deze site om de nieuwste versies van de browsers te zien. Opmerking: wanneer u een oudere versie van een browser gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat u geen toegang kunt krijgen tot WatWerktindeWijk of dat sommige functies van de site niet naar behoren werken. De nieuwste versies van browsers bieden ook betere encryptie en privacy.

Als een functie van de site nog altijd niet naar behoren werkt, probeer dan als oplossing een andere browser. Als u deze mogelijke oplossingen hebt geprobeerd, maar u ervaart nog altijd problemen, neem dan contact met ons op met de volgende details of mail naar wwidw@platform31.nl:

Voornaam
*
Achternaam
*
E-mailadres
*
Probleem omschrijving
*
Besturingsysteem en versie
*
URL
*
Foto
Upload een afbeelding

×